klik op de afbeelding om online het magazine te lezen

Welkom op de website van tongoistaal.com!

We heten iedereen van harte welkom bij de tweede editie van Tongo is Taal, met dank aan de Nederlandse Taalunie en de Nederlandse ambassade in Suriname. Ons eenmalig tijdschrift is hiermee een jaarlijks tijdschrift geworden, en we houden kraak (zo zeggen we dat toch in het Surinaams-Nederlands?) dat zulks nog vele jaren zo blijft.

Onze belangrijkste rubriek blijft natuurlijk Taalles, waarvan we behalve in deze nieuwe papieren editie, ook elke maand een nieuwe online editie plaatsen. In deze rubriek plaatsen we elke maand een taalles, met vragen op twee verschillende niveaus, zodat er voor ieder wat wils is. Maar wij willen natuurlijk ook nog steeds weten wat bekende Surinamers eigenlijk lezen; en wat  de ontwikkelingen zijn met betrekking tot de Week van het Nederlands, het jaarlijkse event waaraan we ons bestaan te danken hebben.

We houden u op de hoogte  en wensen u veel lees- leer- luister- en kijkplezier toe!

Video’s

Tongo is Taal bij Apintie TV, in het programma ‘Mmanten Taki’

Tongo is Taal bij ATV in het programma ‘In gesprek met’

Bericht van de hoofdredacteur

Beste lezer,

Het is oktober, de maand van de Week van het Nederlands. Als u dit leest is die Week reeds voorbij en heeft u misschien wat mee mogen proeven van alle georganiseerde activiteiten. Het was een bijzondere periode: we hadden van 3 tot 9 oktober hoog bezoek van vier personen van de Nederlandse Taalunie uit Nederland: Maarten Vidal, Martijn Nicolaas, Kris van de Poel en Catia Cucchiarini.  We hebben samen met hen kunnen genieten van de vele activiteiten die zijn georganiseerd tijdens de Week.

Bij onze eigen activiteit, het Klein Journalisten Dictee, mochten we tot best schrijvende journalist uitroepen Irwin Wist, die met maar 11 fouten de onbetwiste winnaar werd.  De twee andere winnaars waren Vanessa Zeefuik en Annelies Brinkman. Winnaars ontvingen geldprijzen van respectievelijk 5.000, 2.500 en 1.500 Surinaamse dollars. Een andere winnares was Angela Amelo, die een prijsje ontving in de competitie Maak je eigen spreekwoord. Mevrouw Amelo was de enige inzender, en verdiende haar boekenbon van Srd.500,- met het spreekwoord:  Als koe en paard uit dezelfde buik geboren worden, behoren ze tot hetzelfde geslacht. Betekenis: Een kind hoeft niet op de ouders te lijken, maar het is toch uit hun geboren. Wij vinden dit, binnen onze veelkleurige, cultureel-gemengde samenleving prachtig passend.

Er staat weer van alles online: de nieuwe taalles natuurlijk, die deze keer heel speciaal gericht is op onze smartphone-generatie, maar ook berichten en filmpjes over de net voorbije Week van het Nederlands 2022.

Ga lekker lezen!

 

 

Oktober 2022

Renate Sluisdom, hoofdredacteur

Tongo is taal in vogelvlucht

Taalles

In deze categorie kun je elke maand een nieuwe les verwachten, die samengesteld is uit verschillende Surinaamse nieuwsberichten. Er zijn twee niveaus, dus voor elk wat wils.

Taaltje

Taaltjes zijn leuke, grappige, foutieve, problematische of ergerlijke talige zaken die ons Nederlands in Suriname zijn binnengeslopen. Iedere lezer mag taaltjes aanleveren.

Blog

Deze categorie is bestemd voor lezers die ook schrijvers zijn, voor iedereen dus. Elke week komt hier een nieuwe ervaring of herinnering die enigszins met de Nederlandse taal te maken heeft.

Tongo is Taal wordt ondersteund door